Moto GP:n kausi 2015

2995822-franco-battiani-pilot-of-motogpMoto GP eli Moto Grand Prix on moottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan luokka, jota usein kutsutaan myös ”kuninkuusluokaksi”. Siinä kilpaillaan kolmessa luokassa, jotka ovat Moto GP1, Moto GP2 ja Moto GP3. Moto GP -sarjaa voi verrata monessakin mielessä autoilun Formula 1 -sarjaan, sillä molemmissa kilpailusarjoissa ajoneuvojen suorituskyky on viety äärirajoille asti.Moto GP -sarjassa on kilpailtu jo vuodesta 1949, ja tämä laji on erityisen suosittua Etelä-Euroopassa. Sarjassa on kilpailtu sekä kaksi- että nelitahtimoottoreilla, ja nykyään pyörien kuutiotilavuudet ovat välillä 350 – 990 cm3.

Kausi 2015

Kuluva kausi on luonnollisesti lähtenyt jo hyvää vauhtia liikkeelle, ja takana on jo monta osakilpailua; tarkemmin sanottuna seitsemän, jotka ovat: Doha, Red Bull GP (Austin, USA), Argentiina, Espanja, Le Mans Bugatti (Ranska), Italia ja Katalonian Barcelona. Edessä on kuitenkin vielä 11 osakilpailua, joten sarja ei ole siis aivan puolessavälissäkään vielä. Seuraavana häämöttää jo TT Assenin osakilpailu.Tällä hetkellä johdossa on Valentino Rossi, joka johtaa Jorge Lorenzoa vain yhdellä pisteellä. Vedonlyöntipalvelut ovat käyneet kuumina ja panokset on asetettu lähinnä Rossin ja Lorenzon puolesta. Toki moottoripyöräily on laji, jossa voi tapahtua suuriakin yllätyksiä, ja viime kädessä saattaa voitosta ollakin taistelemassa aivan eri nimet.

Suomalaisväriä

Moto GP on yksi seuratuimmista moottoriurheilulajeista, ja se kerää paljon huomiota Suomessakin. Meiltä mukana kisoissa on saatu monesti nähdä esimerkiksi Mika Kallio, joka ajoi ensin 125cc -sarjassa suomalaisessa Ajo Motosport -tallissa. Vuonna 2003 hän siirtyi ajamaan Red Bulliin, ja myös pyörä vaihtui samalla isompaan 250-kuutioiseen. Vuonna 2009-2010 Kallio ajoi myös Moto GP -luokassa, tarkemmin ottaen Moto2-luokassa. Hänellä on plakkarissa kolme MM-hopeaa ja yksi pronssi. Hieman kauempaa historiasta löytyy myös suomalaisväriä, nimittäin Jarno Saarinen, joka menestyi hienosti Moto GP:ssä 1970-luvulla. Tällä hetkellä Moto GP:ssä menestyvät kuitenkin parhaiten edellä mainitut eteläeurooppalaiset kuljettaja, ja tämän lajin suosio onkin nyt huipussaan Välimeren maissa.

Jolie Rowe